Kunnen wij Corona virusdeeltjes (COVID-19) meten?

De inbreuk die dit virus momenteel heeft op ons leven is ongelooflijk. Diverse mensen hebben ons gevraagd of wij de Corona virusdeeltjes konden meten met de Personal Climate Monitor, de AtmoLife luchtkwaliteitsmeter die o.a. fijnstof meet. Helaas is dit NIET het geval. Dit vraagt een totaal andere manier van meten, superieur aan hetgeen wat in de PCM toegepast wordt.

De fijnstof meter werkt namelijk op basis van het feit dat een stofdeeltje aangeschoten wordt door een laser-straal. Hier wordt het laserlicht verstrooid. Hieruit kan men de spot meten veroorzaakt door het passerend deeltje en bepalen dat er iets voorbij gekomen is.

Fijnstof

Afgelopen 2 jaar hebben wij met een splinter nieuwe fijnstof sensor gewerkt. Dit om een klimaat monitor te ontwikkelen die op basis van bovenstaande werkt. Deze digitale sensor geeft niet alleen de concentratie aan in µg/m3 maar telt ook daadwerkelijk die kleine deeltjes in aantal/cm3. Dit wordt normaal alleen bij professionele apparatuur gedaan. Hierbij de uitleg:

Het probleem

Een elektronisch apparaat is natuurlijk niet in staat om een gewicht te meten van een stof die door een tunneltje van een sensor geblazen wordt. De fijnstof groottes worden daarom allemaal met elkaar opgeteld en hier wordt een gewicht in microgram aan toegekend die vervolgens wordt gedeeld door de volume inhoud van 1 m3 die de snelheid van de kleine fijnstof-ventilator zou kunnen vullen. (Het gewicht mag toegekend worden omdat het een super kleine massa betreft bij de betreffende temperatuur, druk en luchtvochtigheid). Het resultaat is echter een totaal gewicht van fijnstof per m3. Je weet dus nog niet zoveel, alleen dat er momenteel een stof in de lucht aanwezig is. Dit is ook gelijk het probleem met het alom geaccepteerde PM2.5 (0 – 2.5µm) omdat men eigenlijk nog niet veel weet van de fijne stof, maar dat terzijde.

Verschillende fijnstof groottes

Het is veel interessanter om te zien wat de groottes zijn van deze fijnstof deeltjes. Door nu de fijnstof deeltjes te tellen en op grootte te sorteren kan men iets meer vertellen over de gemeten stof. Bij de fijnstof sensor die in de Personal Climate Monitor worden toegepast worden tevens de aantallen in 5 specifieke diameter bereiken aangegeven:

Bereik A (0.3 – 0.5µm), bereik B (0.5 – 1µm), bereik C (1 – 2.5µm), bereik D (2.5 – 4µm) en een bereik E (4-10µm).

Astma en COPD

Bereik A geeft de meer nauwkeurige informatie. Dit omdat juist deze kleinste deeltjes het diepst in de longen komen. Ze kunnen zelfs tot in de longblaasjes komen! Dit zijn de deeltjes waar mensen met luchtgevoelige luchtwegen (Astma en COPD) het meeste last van hebben.
Door de hoeveelheid van bereik A te laten zien, kan men nu anticiperen dat er een potentiële kans is dat men last zou kunnen krijgen. Hierdoor kan men alvast preventieve maatregelen treffen. Dit kan zijn om (afhankelijk of de fijnstof van buitenaf of van binnenuit komt) de betreffende ruimte te verlaten of om zo snel mogelijk de ventilatie aan te zetten.

Zodoende behoeven er minder / geen medicijnen of inhalators gebruikt te worden. Wellicht kan men deze een stuk minder gaan gebruiken!

Corona virusdeeltjes

Om tenslotte de uitstaande vraag te beantwoorden. De huidige corona virus-deeltjes liggen in de grootte orde van 0.003 tot 0.05 µm.  Het effectieve bereik van de PCM ligt tussen de 0.3 en 10µm. Het corona virus is dus 100x kleiner dan het kleinste fijnstof deeltje dat wij kunnen meten! In dit gebied zijn vast nog andere deeltjes die ook zo klein zijn. Het is dus de sport om ze goed te kunnen onderscheiden. Dat kunnen wij met de PCM voor thuis en kantoor toepassing helaas niet meten.

Toekomstbeeld

Wij verwachten dat men in de toekomst kleine nano CCD camera’s zal hebben i.p.v. een fijnstof-sensor die op basis van laser verstrooiing-licht werkt. We zouden dan met speciale software, een soort “gezicht-herkenning software”, daadwerkelijk kunnen zien welke stof of virus aanwezig is en exact kunnen vertellen welke stof zich in de lucht bevindt. Wat wij hieraan zouden kunnen doen is weer een ander verhaal maar momenteel hebben onze laboranten hun handen vol met het zoeken naar het medicijn tegen het corona virus!

Ik hoop dat ik het eenvoudig heb gehouden en de vraag naar tevredenheid beantwoord is.

Voor vragen of feedback stuur ons een berichtje, we beantwoorden ze graag. U kunt ons ook bezoeken op social-media!
Facebook / Instagram

AtmoLife


Manager

Na jaren internationaal met elektronica en sensoren gewerkt te hebben was de tijd aangebroken om een eigen Nederlands product te ontwerpen. Het klimaat gaat ons allen steeds meer aan het hart. De Personal Climate Monitor is een design luchtkwaliteitsmeter geworden, uitgevoerd met sensoren van uitstekende kwaliteit, om nauwkeurig de binnenluchtkwaliteit te meten. Ik kijk ernaar uit om alle geïnteresseerden te laten zien wat voor lucht zij dagelijks inademen. Helaas is deze vaak ondermaats maar gelukkig kunnen wij deze zelf eenvoudig verbeteren of onze monitor dit laten doen. De impact op uw persoonlijke vitaliteit wordt snel duidelijk.

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *