Kunnen wij het corona virus meten?

De inbreuk die dit virus momenteel heeft op ons leven is ongelooflijk. Diverse mensen hebben ons gevraagd of wij een virus konden meten met de nauwkeurige Office Climate Monitor die o.a. fijnstof meet. Helaas is dit niet het geval. Dit vraagt een totaal andere manier van meten, superieur aan hetgeen wat hier toegepast wordt.

Deze fijnstof meter werkt namelijk op basis van het feit dat een stofje aangeschoten wordt door een laser-straal waarbij het laserlicht verstrooid wordt. Hieruit kan men de spot meten veroorzaakt door het passerend deeltje en bepalen dat er iets voorbij gekomen is.

Afgelopen 2 jaar hebben wij met een splinter nieuwe fijnstof sensor gewerkt om een klimaat monitor te ontwikkelen die op basis van bovenstaande werkt. Deze digitale sensor geeft niet alleen de concentratie aan in µg/m3 maar telt ook daadwerkelijk de kleine deeltjes in aantal/cm3. Dit wordt normaal alleen bij professionele apparatuur gedaan. Hierbij de uitleg:

Een elektronisch apparaat is natuurlijk niet in staat om een gewicht te meten van een stof die door een tunneltje van een sensor geblazen wordt. De fijnstof groottes worden daarom allemaal met elkaar opgeteld en hier wordt een gewicht in microgram aan toegekend die vervolgens wordt gedeeld door de volume inhoud van 1 m3 die de snelheid van de kleine fijnstof-ventilator zou kunnen vullen. (Het gewicht mag toegekend worden omdat het een super kleine massa betreft bij de betreffende temperatuur, druk en luchtvochtigheid). Het resultaat is echter een totaal gewicht van fijnstof per m3. Je weet dus nog niet zoveel, alleen dat er momenteel een stof in de lucht aanwezig is. Dit is ook gelijk het probleem met het alom geaccepteerde PM2.5 (0 – 2.5µm) omdat men eigenlijk nog niet erg veel weet van de fijne stof, maar dat terzijde.

Het is veel interessanter om te zien wat de groottes zijn van deze fijnstof deeltjes. Door nu de fijnstof deeltjes te tellen en te sorteren op grootte kan men iets meer vertellen over de stof die gemeten wordt. Bij de fijnstof sensor die in de Climate Monitor worden toegepast worden tevens de aantallen in diameter grootte doorgegeven, in 5 verschillende groepen: Groep A (0.3 – 0.5µm), groep B (0.5 – 1µm), groep C (1 – 2.5µm) groep D(2.5 – 4µm) en groep E (4-10µm).

Dit geeft meer bruikbare informatie omdat juist de kleinste deeltjes van groep A de deeltjes zijn die het diepst in de longen en zelfs in de longblaasjes komen. Dit zijn dus de deeltjes waar mensen met luchtgevoelige luchtwegen (Astma en COPD) de meeste last van ondervinden.
Door te laten zien wat de hoeveelheid is van groep A, kan men nu anticiperen dat er een potentiële kans is dat men last zou kunnen krijgen, hierdoor kan men alvast preventieve maatregelen treffen. Dit kan zijn (afhankelijk of de fijnstof van buitenaf of van binnenuit komt) om de betreffende ruimte te verlaten of om zo snel mogelijk de binnen-afzuiging of ventilatie aan te zetten.

Zodoende behoeven er minder / geen medicijnen of inhalators gebruikt te worden en kan men deze hopelijk achterwege laten.

Om tenslotte de uitstaande vraag te beantwoorden zijn de huidige corona-virus deeltjes in de grootte orde van 0.003 tot 0.05 µm en ligt het effectieve bereik van de Climate Monitor tussen de 0.3 en 10µm. Het corona virus is dus ongeveer 100x kleiner dan het kleinste fijnstof deeltje dat wij kunnen meten! In dit gebied zijn vast ook nog andere deeltjes die zo klein zijn dus het is een sport om ze goed te kunnen onderscheiden.

Wij verwachten dat men in de toekomst kleine nano CCD camera’s zal hebben i.p.v. een fijnstof-sensor die op basis van laser verstrooings-licht werkt. We zouden dan met speciale software, een soort “gezicht-herkenning software”, daadwerkelijk kunnen zien welke stof of virus aanwezig is en exact kunnen vertellen welke stof zich in de lucht bevindt. Wat wij hieraan zouden kunnen doen is weer een ander verhaal maar momenteel hebben onze laboranten hun handen vol met het zoeken naar het medicijn tegen het corona virus!

Ik hoop dat ik het eenvoudig heb gehouden en de vraag naar tevredenheid beantwoord is. Met vriendelijke groet, John.


Manager

Na jaren internationaal met elektronica en sensoren gewerkt te hebben was de tijd aangebroken om een eigen Nederlands product te ontwerpen. Het klimaat gaat ons allen steeds meer aan het hart. De Office Climate Monitor is een design product geworden, uitgevoerd met sensoren van uitstekende kwaliteit, om nauwkeurig de binnenluchtkwaliteit te meten. Ik kijk ernaar uit om alle geïnteresseerden te laten zien wat voor lucht men dagelijks inademt. Helaas is deze vaak ondermaats maar gelukkig kunnen wij deze eenvoudig zelf verbeteren of anders ervoor kiezen dat de monitor dit automatisch voor u doet. De impact op uw dagelijkse vitaliteit is duidelijk.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *