Binnensport: een goed alternatief voor buitensport?

Veel sporters weten het al langer, binnenlucht in een sportzaal is vaak niet gezond. Vaak, omdat er zeker wel sportscholen zijn die een schoon ventilatie systeem hebben en deze regelmatig schoon maken. Scholen die een schoonmaak-bedrijf inhuren om alle toestellen af te nemen, te reinigen om hierna vervolgens de vloer na te dweilen.
AtmoLife’s Personal Climate Monitor is uniek in zijn soort en laat u duidelijk en snel zien dat u bij uw sportschool gezond bezig bent.

Laten we eerlijk wezen: Binnen-sporten is een klimatologische aanslag op de plaatselijke sportschool. We transpireren hier veel meer dan normaal en dit vocht gaat allemaal de lucht in. We bevinden ons in een sportruimte waar het vaak stoffig is. Het valt ook niet mee om die ingewikkelde toestellen schoon en stofvrij te maken. Wat wij vooral bij binnensport nodig hebben is zuurstof, eenvoudigweg omdat wij ons hier flink fysiek inspannen. In de technische specificaties van de verschillende workout toestellen gaat men ervan uit dat er een optimaal zuurstof gehalte in de ruimte is. Dus we meten dan ook de zuurstof? Echt niet!

De AtmoLife PCM is hier veel meer dan een autonoom meetapparaat: het is een oplossing!

Als eerste meet de PCM fijnstof. Zonder schaamte laat hij zien wat de hoeveelheid stof (fijnstof) in de ruimte is. Wanneer dit echt teveel is, is dat vaak een indicatie dat de ventilatie schoon gemaakt moet worden en/of de sport omgeving aan de stoffige kant is.

Ten tweede meet de PCM CO2. Het mag geen verassing zijn dat we onszelf flink inspannen in een binnensport ruimte. We zijn druk met ons lichaam bezig om deze in top vorm te brengen zoals wij het willen. De lat ligt voor iedereen anders. Ons druk dagelijks werkleven schreeuwt om sportieve (ont-)spanning. Terwijl wij ons flink inspannen blazen wij overvloedig veel verbruikte lucht (CO2) uit. Hoe meer sporters er aanwezig zijn (en meer ramen gesloten zijn / lager de ventilatie snelheid staat) des te hoger klimt het CO2 niveau binnen. Het meten van deze CO2 is echt geen overbodige luxe. Als wij het kunnen meten, kunnen we er ook iets aan doen. AtmoLife PCM meet het CO2 niveau en maakt zijn bevindingen duidelijk zichtbaar aan iedereen die het wil weten. Sterker nog, hij kan zelfs een willekeurig elektrisch apparaat aanzetten wanneer de lucht niet OK is. Zodoende wordt er automatisch tevens een oplossing gegeven.

Als derde meet de PCM zuurstof. Voor veel inspanning hebben wij veel zuurstof nodig. Deze zuurstof moet in overvloed in de sportruimte aanwezig zijn. Liefst net zoveel als er buiten beschikbaar is. Is dit ook zo? Echt niet! Het kan ook niet want veel binnensporters zetten deze zuurstof snel om in CO2 en hierdoor is er al gauw behoefte aan nieuwe verse zuurstof. De AtmoLife PCM is de enige Personal Climate Monitor in de wereld die daadwerkelijk het zuurstof niveau meet. De echte O2, de primaire levensbehoefte die iedereen elke dag nodig heeft om te presteren. Op het scherm van de PCM wordt d.m.v. een lichtblauwe cirkel, duidelijk aangegeven hoeveel het binnen-zuurstofniveau is versus buiten. Het zal uiteraard altijd minder zijn dan buiten maar het moet niet te gek worden. De AtmoLife PCM laat dit verschil duidelijk zien en geeft een waarschuwing wanneer de binnenlucht beter kan. Een PCM type uitgevoerd met de optie wireless neemt zelfstandig actie en schakelt bij problemen draadloos een willekeurig elektrisch apparaat aan. Dit apparaat kan een bijvoorbeeld een luchtreiniger zijn (voorzien van diverse filters), een plafond ventilator of wellicht een elektrisch raam.

Een ruimte van schone lucht voorzien is vaak niet erg moeilijk. Wij denken er vaak gewoonweg niet aan of hebben “even” geen tijd. De AtmoLife PCM denkt voor ons en let hier 24/7 op. De lucht wordt continu gecontroleerd om te zien of alles OK is. Precies zoals je hem zelf ingesteld hebt.

Zeker met de huidige binnenlucht problematiek (ik ga geen corona noemen) geeft hij niet alleen antwoorden op de binnenlucht kwaliteit maar hij doet er ook daadwerkelijk iets aan. Hij gaat er vanuit dat er al apparatuur aanwezig is die geschakeld kan worden.

Extra aandacht is bij ieder luchtsysteem nodig die niet alleen verse lucht van buiten naar binnen voert maar er moet ook een uitvoer zijn waardoor de (verbruikte) lucht ook weer naar buiten kan. Goede doorstroom (air-flow) is tegenwoordig SUPER belangrijk.

De AtmoLife PCM wordt steeds meer door mensen thuis gebruikt wordt waarbij de volgende toepassing zichzelf aandient, namelijk sportscholen. Iedereen wil toch weten of men gezond bezig is? Laten we eerlijk zijn: Wanneer uw sportschool u, als binnensporter, laat zien wat de huidige binnenluchtkwaliteit is wanneer u binnenkomt, dan begrijpen ze het toch?
Nederland kan een voorbeeld worden voor de rest van de wereld: Wij wonen aan de Noordzee en hebben een zeeklimaat. Onze inwoners zijn met hun gezondheid bezig en gezond eten is hier normaal. Dit zou ook gelden voor onze binnensport omdat we nauwlettend onze binnenlucht in de gaten houden. Wij hebben hier echt een kans onszelf op de (sport-)kaart te zetten en op een andere manier internationale bekendheid te krijgen. De situatie is namelijk nijpend en ook, in de ons omringende landen, niet veel anders. AtmoLife nodigt de Nederlandse binnensport uit om deze voortrekkersrol te nemen en een frisse start te maken. Het kan zichtbaar beter en veel gezonder!

AtmoLife


Manager

Na jaren internationaal met elektronica en sensoren gewerkt te hebben was de tijd aangebroken om een eigen Nederlands product te ontwerpen. Het klimaat gaat ons allen steeds meer aan het hart. De Personal Climate Monitor is een design luchtkwaliteitsmeter geworden, uitgevoerd met sensoren van uitstekende kwaliteit, om nauwkeurig de binnenluchtkwaliteit te meten. Ik kijk ernaar uit om alle geïnteresseerden te laten zien wat voor lucht zij dagelijks inademen. Helaas is deze vaak ondermaats maar gelukkig kunnen wij deze zelf eenvoudig verbeteren of onze monitor dit laten doen. De impact op uw persoonlijke vitaliteit wordt snel duidelijk.

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *